Határváltozatok

A határ pontos, egyszeri és éles jelenség – olyan, mintha áttörhetetlen, megléphetetlen és végleges lenne. Végletes. Ugyanakkor a határ az a legközelebbi hely, ahonnan indulni tudsz máshova. A legnagyobb teret adja a mozdulásra, a kitérésre. Átalvető. A határ az a hely, ahol még nem döntöttél.

Úgy, ahogyan tanultuk: égtájat meghatározni, majd azt helyszínrajzon is konkrétan jelölni kérem. Nem lóghat csak úgy a levegőben – oktattak minket földméréstanból. Miután az összes napfénytől ittas méhet kisöpörtem a látómezőmből, a toll is fogni kezd: vázlatot készítek Bácskai Jánosék kertjéről. Az égtáj pedig? Legyen felfelé. Igen, az jó irány lesz.

pic_kep0901-490x368Pedig kész véletlen, hogy itt vagyok. Egy kedves csavar folytán utamba esett egy ritkán látogatott hirdetőtábla egy járatlanabb zugban, a Ráday utcai teológia épületében, ahol lakom. Még tegnap. Menni kellene Nógrádba, olvasom. Rezzenéstelen arccal tárcsázok. Kész-tutira megállapodunk, hogy másnap 8-kor van a légyott a Hungária körúton. Egy kis csapat várakozik már a barackpír reggelben. Kezet fogunk mindannyian, neveket cserélünk, meg velük együtt biztatást is. A csapatunkat színesíti villamosmérnök, statisztikus és géplatakos; aztán találunk itt művelődésszervezőt, építészt és villanyszerelőt; de van közöttünk olyan is, aki református lelkipásztor és restaurátor is egy személyben. Na, és az általános padjait koptató tizenéves-forma srácok? Ők is. Mindannyian vetni jöttünk. Bármit, ami később növekedhet. Ez a mesterségünk címere.

Egy önkéntesprogramban veszünk részt mindannyian, akik Bakópusztára tartunk, egy nonprofit kisvállalkozás cigánycsaládokat támogató programjában veszünk részt. A cél: biofalu létrehozása. A részt vevő családokkal nem térítéses megállapodás jön létre. Igény szerint biztosítanak a jelentkezők számára ingyenes vetőmagot – annak fejében, hogy a szerződő fél felelősen vállalja a vetemény gondozását. Emberi nyelven szólva, tanulhatunk együtt dolgozni és becsülni a munka áldásait; sikerülhet a meddő tétlenség, a személyes nehézségek határáról átlendülni – mindezt a határban. A növényeket a minél nagyobb fokú természetességet megcélzó agronómiai gyakorlat szerint termesztik, egyebek mellett vegyszermentesen.

Megyünk ki a határba. Ez a szó még sokszor velünk lesz, Bakópuszta ugyanis a Nógrád megyei Csesztve határában fekszik. Csesztve pedig közel Gyarmathoz, Palócország fővárosához. Megyünk a határ közelébe – ugyanis az itteni tájegység számos jellegzetességében tükrözi a szomszédos északi országhoz, Szlovákiához való földrajzi közelséget. Ennek egyik azonnal szembetűnő formája a rengeteg biciklis, a könnyű drótszamarakon utazó természetjárók. A határ pontos, egyszeri és éles jelenség – olyan, mintha áttörhetetlen, megléphetetlen és végleges lenne. Végletes. Ugyanakkor a határ az a legközelebbi hely, ahonnan indulni tudsz máshova. Éppen ettől nem végleges, ugyanis a legnagyobb teret adja a mozdulásra, a kitérésre. Átalvető. A határ az a hely, ahol még nem döntöttél.

pic_20130427-490x393A mi feladatunk egy kicsit a határok kitapogatása is. Ahogyan az orvos kitapintja a verőeret és nyugtázza a tényt: itt valami élő jelenséget tapasztal. A falubeli jelentkezőknek segítünk, akik átfogó támogatást kapnak egy bio konyhakert beindításához. Ott a terv a kezünkben, eligazítást nyújtó számokkal, sortávokkal; le kell csak olvasni. Tanuló mérnöknek kiváló terep. Meg itt ez az egy kosárnyi vetőmag, amelyhez a résztvevők ingyenesen juthatnak. Zöldborsó, fokhagyma, bab, karfiol, karalábé, sárgarépa, petrezselyem, uborka, vöröshagyma – és persze zsákocskákban áll a krumpli is. Mi pedig vetni jöttünk. És aki vet, annak elsőrendű dolga lesz a vetésre esőt kérni, utána mindig. E sorokat írva is az időjárás híreit követem.

Mikor délelőtt tíz óra tájban megérkeztünk, már többen bent álltak egy másik parcella, a közös kert barázdái között. Egy egészen pici kislány is; messziről mélylett szeme barnasága. Egy nagyobb fiú is valami szerszámot tartott a kezében, aztán egy anyuka, vagy kettő, talán egy nagymama. Cigány családok. És ott van a Misa, azt hiszem, így ismerik itt. Hetven év fölött is van talán. Itt vannak ma reggel. Mi is itt vagyunk.

A mi csapatunk – három felnőtt és ugyanennyi rendkívül talpraesett tizenévesforma srác –megszállja János bácsi kertjét. Marcitól ígéretet kapunk, bármivel megküzd, ha övé a kapa. Samu és Gergő biciklivel érkeznek – ők a Bakópusztán élő restaurátor és református lelkipásztor, Rácz Jenő fiai.

pic_20130427-004-360x490Aztán Rácz Jenő érkezik egy talicskával, telis-tele szerszámokkal. Övék az a takaros ház, ott, ahol kicsit emelkedik, meg kanyarog az út, jóval arrébb. A kapu nyitva, ha jól tudom, mindig nyitva. Szó szerint és átvitt értelemben is. Pár perc erejéig kukkantottam be néhány szobába, a ház tájhű, skanzenhez hasonló. Gyűjtemények, régészeti emlékek sorakoznak felcímkézve, őrizve – és megőrizve. Jenő felesége, Gabi kedvesen kínál bennünket vízzel, kaláccsal; de azt is jó nézni, ahogyan a virágzó orgonavesszőket metszegeti. A gyerekek hoztak egy marokra valóval, csokornak. Délután nagyot kirándultak a vadregényesben, valami erdőből hozhatták. Most éppen a feneketlen mélynek tűnő kútból húzott vízzel kergetik egymást.

„Jani bátyám” – akaratlanul is szökik a szó néha, ha meg akarjuk szólítani a kertgazdát, mert hát csak jólesik így – Jani bátyám olyan karakter, akit lehet így szólítani. Özvegy; felnőtt fiával élnek a telken, aki egész nap a füvet vágta valahol arrébb tőlünk. Először szántották fel a kert határát. Rögös a föld, porlik rendesen – a hajnali harmat úgy elillant, mintha sosem lett volna.

Nem is tudjuk, néha úgy lobogtatja a felsőruházatunkat a szél, mint valami zászlót; kérdés, hogy kapunk-e esőt a nyakunkba? Máskor szorul a nap, legfeljebb csak könnyű virágszirmokat fúj az arcunkba, nem lesz ebből csapadék.

Onnan tudjuk, hogy elszaladt az idő, hogy a Nap is a dombok mögül veti ránk a nyárelő félreismerhetetlenül narancsos sugarait – és több tagunk fáj, mint amennyi nem. Ez persze csak holnap fog kiderülni; most még nem érezni. Távozóban a szomszéd udvar felé pillantottam még – az ott élő család a teraszról tekingetett át többször is a nap folyamán. Hátha láttak bennünket mások is. Hátha kedvet kapnak.

Persze nem mondanak esőt. De ami sokkal fontosabb, tudom, hogy vannak, akik imádságot mondanak.

Szabó Dóra Sarolta
A szerző agrármérnök-hallgató. 

forrás: parokia.hu

Nincs még bejegyzés

Comments are closed

Copyright ©2011 Kispest-Rózsatér Református Egyházközség | A családbarát közösség.